ياردەمچى پىروففىسور دوكتور ئەمرە دورمان، ئاجىبادەم ئۈنىۋېرسىتى دوتسېنتى. مارمارا ئۈنىۋېرسىتىسى ئىلاھىيەت فاكۇلتىسى ئاساسى ئىسلام بىلىملىرى  كالام ئىلمىي بۆلۈمىدە تەييارلىغان « تەڭرىنىڭ بارلىقىنى ئىسپاتلاشتا قوللىنىلغان زامانىۋى دەلىللەر: ئىنسانلىق ئاساس ئۆرنىكى » تېمىلىق تەتقىقات ماقالىسى بىلەن ماگىستېرلىق ( 2004 )، « دېئىزىم ( ئەقىل بىلەن ئىلاھنى تونۇش، ۋەھىينى رەت قىلىش ئېقىمى ) ۋە تەنقىدى: تارىخىي ۋە ئىلاھىيەت نوقتىسىدىن بىر نەزەر » ناملىق تەتقىقات ماقالىسى بىلەن دوكتورلۇق ئوقۇشىنى تاماملىدى ( 2009 ).

  ئەمرە دورمان، ئاجىبادەم ئۈنىۋېرسىتىسىدە پەلسەپىگە كىرىش، پەلسەپە تارىخى ۋە بىلىم پەلسەپەسى، باغچەشەھەر ئۈنىۋېرسىتىسىدە ئىسلام پەلسەپىسى ۋە دىن پەلسەپىسى دەرسلىرىنى بەرمەكتە، تەڭرىشۇناسلىق، پەلسەپە ۋە دىن بىلىم مۇناسىۋىتى ساھەسىدە تەتقىقاتلىرىنى داۋاملاشتۇرماقتا.

 يازغان ئەسەرلىرى:

ھەقسىز كىتاپلار ھەققىدە بايانات

  مەرھابا قەدىرلىك قېرىندىشىم، ئەسەرلىرىمنى رەمزى كىتاپخانىسى ۋە D&R گە ئوخشىغان كىتاپخانىلاردىن سېتىۋالالايسىز. شۇنىڭدەك توربېتىمىزنىڭ ئانا بېتىدە يەر ئالغان ئۇلانمىلارنى چېكىش ئارقىلىق ئىنتېرنېت ئارقىلىقمۇ سېتىۋالالايسىز. ئۇنىڭدىن باشقا يەنە، كىتاپنى سېتىۋېلىشتىن بۇرۇن كۆرۈپ بېقىشنى خالىغان ۋەيا ئىقتىسادىي ئەھۋالى يار بەرمەيدىغانلار ياكى سېتىۋېلىشنى خالىمايدىغان ئەمما ئوقۇشنى خالايدىغانلار ئۈچۈنمۇ بارلىق ئەسەرلىرىمنىڭ PDF فورمىتىنى ھەقسىز شەكىلدە كومپىيۇتېرىغا چۈشۈرۋېلىشى ئۈچۈن ئۇلىنىش ئادرىسىمۇ بېرىلدى. كىتاپلىرىمنى ھەقسىز كومپىيۇتېرىغا چۈشۈرگەن قېرىنداشلىرىمدىن كەلگەن بەزى خەتلەردە رازىلىق سورىشى، نېمىشقا ۋە قانداقلارچە ھەقسىز نەشىر قىلغانلىقىمغا مۇناسىۋەتلىك سۇئاللارنى كۆپ سورىغانلىقى تۈپەيلى ئېنىق بايان قىلىش كېرەكلىك دەپ قارىغان بىر مەسىلە بار.

  مەن شەخسى بىر ئىختىيارلىقىم بىلەن كىتاپلىرىمدىن قەلەم ھەققى ئالمىغىنىمدەك، سېتىلغانلاردىنمۇ ھېچقانداق پايدا ئالمايمەن. سېتىۋالغان كىتاپلىرىڭىزدىن قولغا كىرگەن كىرىم، نەشىرىياتلار تەرىپىدىن قولىدا بار ۋە يېڭى كىتاپلىرىمنىڭ باسما ھەققىگە ئىشلىتىلىدۇ. نەشىرىياتلاردىن ئىقتىسادى تەلىپىم بولمىغانلىقتىن ئەسەرلىرىمنى ئۈزەم خالىغاندەك نەشىر قىلىشقا ۋە باھاسىنى تۆۋەن تۇتۇشۇش ھەققىگە ئىگىمەن.

ئەسەرلىرىمنى ھەقسىز ئوقۇشتىن ۋە كومپىيۇتېرغا چۈشۈرۈشتىن كېيىن توغۇلغان بارلىق ھەققىمنى سىز قەدىرلىك ئوقۇرمەن قېرىنداشلىرىمغا ھالال قىلدىم، رازى بولدۇم. بارلىق ئەسەرلىرىم ئاللاھ رازىلىقى ئۈچۈن ياخشى بىر ئىشقا ۋەسىلە بوپقالغۇسى دېگەن ئۈمىت بىلەن تەييارلانغان. دۇئالىرىڭىز بىلەن مەنىۋى ياردەملىرىڭىز مېنىڭ ئۈچۈن ئەڭ چوڭ پايدا ھېساپلىنىدۇ.

دۇئا ۋە سالاملىرىم بىلەن…

يازغان ئەسەرلىرى ۋە ھەقسىسز چۈشۈرۈش ئادرىسلىرى:

IMG_4119.JPG

( ئىستانبۇل نەشىرىيات 2011)  ‏ئىنسانلار ئۇخلايدۇ، ئۆلگەندە تىرىلىدۇ

‏insanlar uyurlar,ölünce dirilirler ( İstanbul yayınevi 2011 )

چۈشۈرۈش ئادرىسى: İnsanlar-Uyurlar-Ölünce-Uyanırlar

http://allah.web.tr/wp-content/uploads/2011/04/%C4%B0nsanlar-Uyurlar-%C3%96l%C3%BCnce-Uyan%C4%B1rlar.pdf

Arka Kapak Yazısı

Pek çok insan dünya hayatının geçici ışıltısına aldanıp istek ve arzularının peşinde yok yere tüketir ömrünü. Tıpkı bir yaprak misali savrulur durur yaşam içinde. Bir gün öleceği gerçeğini unutup ölüm sonrası için kayda değer bir hazırlık yapmadığı gibi değersiz ve anlamsız bir şekilde yaşar hayatını. Oysaki ölüm, yaşamın ikiz kardeşidir. Yaşamla birlikte var edilmiştir. Alınan her bir nefesin yarısı yaşam, yarısı ölüm için alınır. Ölüm bize bu kadar yakındır.

Ömür, anne karnı ile toprak altındaki iki karanlık arasında yakılan bir kibrit alevi gibidir. Alev almasıyla sönmesi an meselesidir. Göz açıp kapar gibi geçecek ve bir gün son bulacaktır. Uyanmak için uyumak gerekiyordu önce. Ölmek için yaşamak. Ve biz yaşıyorduk. Yaşıyorken de uyuyorduk. Derin bir uyku içindeyken kendimizi, yaşıyor sanıyorduk.

Bu gerçek ile yüzleşmeye, dünya uykunuzdan uyanmaya ve yaşamınızı sorgulamaya cesaretiniz var mı? Eğer yok ise bu kitabı elinizden bırakabilir, yaşantınıza kaldığınız yerden devam ederek sizin için ayrılan sürenin sonuna gelebilir ve hiç ölmeyecekmiş gibi yaşayıp, hiç yaşamamış gibi ölebilirsiniz. Kaçınılmaz olan ölüm ile yüzleşmeden önce, yüzleşin kendinizle.

People Are Asleep They Wake Up When They Die  ( 2012 inglizce / Istanbul yayınevi )

ئىنگىلىزچىسىنى چۈشۈرۈش: People-Are-Asleep-The-Wake-Up-When-They-Die-Emre-Dorman-Ph.D.

http://www.emredorman.com/wp-content/uploads/2012/11/People-Are-Asleep-The-Wake-Up-When-They-Die-Emre-Dorman-Ph.D..pdf

Arka Kapak Yazısı

Many people are deceived by the transient splendor of worldly life and spend their lives pursuing their wishes and desires. They drift within life like leaves in the wind. They forget that one day they will die, and not only do they make no preparations regarding their afterlife, they also live a life of no meaning and no value. But death is the twin of life. It is born when we are born. Every breath taken is half life, half death. That is how close death is to us.

Life is like the flame of a match between the darkness in the mother’s womb and the darkness under the ground. It will only take a few moments to extinguish. Life passes by in the blink of an eye. In order to wake up, it is first necessary to sleep. And in order to die, to live. We lived. We slept while we lived. We thought that we were alive, but we were in a deep sleep.

Do you have the courage to face the truth, to wake up from your worldly sleep and to question your life? If you do not, then you can put down this book, carry on with your life as before, until you reach the end of your allotted time. In other words, you can live as if you were never going to die and die as if you have never lived. Confront yourself, before you have to confront the inevitability of death.

IMG_4118.JPG

قۇرئان كەرىمدىكى ئاساسلىق بۇيرۇق ۋە چەكلىمىلەر؛ ( ئىستانبۇل نەشىرىياتى 2011)

‏kurani kerimdeki temel emir ve yasaklar ( İstanbul yayınevi 2011 )

چۈشۈرۈش ئادرىسى: Kuran-ı-Kerimdeki-Temel-Emirler-ve-Yasaklar-Emre-Dorman

http://allah.web.tr/wp-content/uploads/2011/07/Kuran-%C4%B1-Kerimdeki-Temel-Emirler-ve-Yasaklar-Emre-Dorman.pdf

Arka Kapak Yazısı

Kur’ân-ı Kerîm, yüce Allah tarafından insanlara merhamet ve kılavuz olmak için gönderilmiş eşsiz bir kitaptır. İnsanlığa gönderilmiş bir kitap olması sebebiyle onlara kendi anlayacakları dilden hitap eder. Ne felsefenin anlaşılması güç problemleri, ne de bilimin içinden çıkılmaz formülleri gibidir. Sade bir anlatım ve üsluba sahiptir. Eşsizliğinin bir nedeni de bu özelliğidir. Çünkü önemli olan bir konunun sadece açıklanması değil; yapılan açıklamanın anlaşılır olmasıdır. İşte Kur’ân ayetleri en zor konularda dahi getirmiş olduğu sade anlatım ve açıklamalarıyla her seviyeden insana hitap edebilmekte ve bu yönüyle insanlığı doğruya ileten bir rehber olabilmektedir.

Yüce Allah’ın, hem beşeri hem de toplumsal erdemi sağlamaya yönelik ayetleri; adaleti, doğruluk ve dürüstlüğü, hak ve hukuku belirleyen ahlakî ilkeleri; ilme ve araştırmaya sevk eden teşvikleri ve insanları kötülüklerden uzak tutacak emir ve yasakları son derece açıktır. Bize düşen, söz konusu emir ve yasakları okuyarak Yaratıcımızın bizden neler istediğini öğrenmeye ve uygulamaya çalışmaktır. Bir yol gösterici olması ve Kur’ân’daki temel emir ve yasakların ana hatlarıyla öğrenilmesi amacıyla hazırlanan bu çalışma ile yetinilmemeli; emir ve yasaklardaki ilahi hikmeti daha iyi kavrayabilmek için Kur’ân bir bütün olarak okunup ele alınmalıdır.

IMG_4122.JPG

ئۆزىنى ئالداشنىڭ 40 يولى(   ئىستانبۇل نەشىرىيات 2014)

‏Kendini kandırmanın 40 yolu( İstanbul Yayınevi 2014 )

چۈشۈرۈش ئادرىسى: Dini-Konularda-Kendini-Kandırmanın-40-Yolu-Emre-Dorman

http://www.emredorman.com/wp-content/uploads/2013/11/Dini-Konularda-Kendini-Kand%C4%B1rman%C4%B1n-40-Yolu-Emre-Dorman.pdf

Arka Kapak Yazısı

İnsanlar, yaşamları içinde pek çok şeye değer biçerler. Bir dine, bir gruba, siyasi bir partiye ya da bir futbol takımına bağlanmak şeklinde ortaya çıkar söz konusu bu değer. Ancak zamanla insanlar, değerleri ile yaşamları arasında tezat oluşturacak şeyler ile karşılaşırlar. Genellikle de, yapmak istedikleri şeylerin yanlış olmasını istemezler. Bu yüzden ya gerçeklerle yüzleşmekten kaçar ya da bu gerçeğe karşı koymaya çalışırlar.

Kendini kandırma, işte bu aşamada devreye girer. Allah’a ve dine inandığını söyleyen, ancak inancının gereklerini yerine getirmede zorlanan kişi, bir çelişki içindedir. İnsan çelişkilerle yaşayamayacağı için de, kendince bahaneler üretir ve sıraladığı bu bahanelerin ardına gizlenir.

Dini konularda kendini kandırmak üzere üretilen bu bahanelerin zararı ise, başkasına değil, bizzat bu bahaneyi üreten kişinin kendisinedir…

IMG_4123.JPG

دۇئايىڭىز بولمىسا نېمە قىممىتىڭىز بار؟) ئىستانبۇل نەشىرىيات 2013)

‏Duanız olmazsa ne öneminiz var? ( İstanbul Yayınevi 2013 )

چۈشۈرۈش ئادرىسى: Duanız-Olmasa-Ne-Öneminiz-Var-Emre-Dorman1

http://www.emredorman.com/wp-content/uploads/2013/03/Duan%C4%B1z-Olmasa-Ne-%C3%96neminiz-Var-Emre-Dorman1.pdf

Kitabı PDF Formatında Ücretsiz Olarak Okumak ve Dilerseniz Bilgisayarınıza İndirmek İçin Linki Tıklayın

Arka Kapak Yazısı

Kullarım Beni sana soracak olurlarsa, gerçekten de Ben pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin çağrısına cevap veririm. Öyleyse onlar da Bana cevap versinler ve Bana inansınlar ki doğruya erişsinler.

(Bakara Sûresi, 2:186)

Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez. Ürpererek ve ümit ederek dua edin O’na. Hiç kuşkusuz, Allah’ın rahmeti, güzel düşünüp güzel iş yapanlara çok yakındır.

(A’râf Sûresi, 7:55-56)

De ki: Sizin duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?

(Furkan Sûresi, 25:77)

IMG_4120.JPG

زامانىۋق بىلىم – تەڭرى بار( ئىستانبۇل نەشىرىياتى 2011)

‏Modern bilim: Tanrı var. ( İstanbul Yayınevi 2011 )

چۈشۈرۈش ئادرىسى: Modern-Bilim-Tanrı-Var-Dr.-Emre-Dorman

http://allah.web.tr/wp-content/uploads/2011/07/Modern-Bilim-Tanr%C4%B1-Var-Dr.-Emre-Dorman.pdf

Arka Kapak Yazısı

İnsanlık tarihi boyunca evrenin ve yaşamın nasıl ortaya çıktığı ve bu ortaya çıkışta herhangi bir amaç olup olmadığı sorusu, felsefe ve ilahiyat çevrelerinin en temel konularından biri olmuştur. Özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren evrenin kaynağı ve kaderi ile ilgili sorularla ilgilenen akademisyen sayısında önemli bir artış olduğu görülmektedir. Bu akademisyenler içinde ileri seviyede uzmanlık sahibi filozoflar, ilahiyatçılar ve bilim adamları bulunmaktadır. Bu modern metakozmolojistler hem mikro hem makro ölçüde pek çok soruyu gündeme getirmişlerdir: İnsan ve evren yaratılmış mıdır? Yoksa kör tesadüfler sonucu mu meydana gelmişlerdir? Evren niçin olduğu gibidir? Niçin sonu varmış gibi görünür? Uzay, zaman, madde, enerji ve bilincin, arkasındaki güç nedir? Ve bunlar neden bu kadar hassas bir denge içindedirler? Öyle ki bunların temel yapısındaki en ufak bir farklılık, yaşamın varlığını ve devamlılığını imkânsız kılacak düzeydedir. Evrenin varlığı için ne gibi kozmik birleşimler gereklidir ve bunlar akıllı bir yaşamı nasıl desteklemişlerdir? Belki de en büyük metakozmolojik soru Leibniz’in dediği gibi felsefî açıdan şu şekilde sorulabilir: “Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var?”. Evrendeki, aklın sınırlarını zorlayan karmaşık yapıya ve yaşamın ortaya çıkmasına engel olabilecek sayısız faktöre rağmen nasıl olmuştur da yeryüzünde yaşam ortaya çıkmıştır? Bu gibi sorulara cevap bulmak için özellikle astronomi, fizik, astrofizik, kimya, biyoloji, biyokimya, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi gibi alanlarda modern bilimin verileri ışığında bilim adamları tarafından çeşitli yaklaşımlar ortaya konulmuştur. Söz konusu yaklaşımlar ise pek çok bilim adamının açık bir şekilde ifade ettiği bir gerçeğe dikkatleri çekmektedir: “Tanrı Var”.

IMG_4124.JPG

دىن نېمە ئۈچۈن كېرەك؟  ( ئىتانبۇل نەشرىياتى 2015)

( ‏Din neden gereklidir? ( istanbulyayınevi 2015

Arka Kapak Yazısı

Allah din göndermiş midir? Din neden önemli ve gereklidir? Din olmadan Allah’ın varlığı, birliği, sıfatları, Allah-evren-insan ilişkisi, hayatın anlamı, ölüm ve sonrası gibi en temel konularda tatmin edici açıklamalar bulmak mümkün müdür? Dünyevileşmenin dinin göz ardı edilmesi üzerindeki etkisi nedir?

Din olmadan Allah’a ve yarattıklarına karşı sorumluluklar bilinebilir mi? Ahlâkın temeli insan ya da doğa olabilir mi? Ateist oranının yüksek olduğu ülkeler daha mı ahlâklılar? Savaş ve kargaşaların sebebinin din olduğu iddiası doğru mu? Allah neden kendisine dua ve ibadet edilmesini istemektedir?

چۈشۈرۈش ئادرىسى:

Yrd. Doç. Dr. Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde öğretim

üyesidir. Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Temel İslâm Bilimleri Kelâm Bilim Dalı’nda hazırladığı Tanrı’nın Varlığının Kanıtlanmasında Kullanılan Modern Deliller: İnsancı İlke Örneği başlıklı tezi ile yüksek lisans (2004), Deizm ve Eleştirisi: Tarihsel ve Teolojik Bir Yaklaşım başlıklı tezi ile de doktora çalışmasını tamamladı (2009).

Emre Dorman, Acıbadem Üniversitesi’nde Felsefeye Giriş, Felsefe Tarihi ve Bilim Felsefesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde ise İslâm Felsefesi ve Din Felsefesi dersleri vermekte, teoloji, felsefe ve din-bilim ilişkisi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.

İnsanlar Uyurlar Ölünce Uyanırlar (İstanbul Yayınevi 2011), Kur’ân-ı Kerîm’deki Temel Emirler ve Yasaklar (İstanbul Yayınevi 2011) Modern Bilim: “Tanrı Var” (İstanbul Yayınevi 2011) People Are Asleep They Wake Up When They Die (İngilizce/İstanbul Yayınevi 2012)Duanız Olmasa Ne Öneminiz Var? (İstanbul Yayınevi 2013), Dini Konularda Kendini Kandırmanın 40 Yolu (İstanbul Yayınevi 2014), Din Neden Gereklidir? (İstanbul Yayınevi 2015) isimli kitapları yayımlanmıştır. Söz konusu çalışmalara Remzi Kitabevi ve D&Rşubelerinden ya da internet üzerinden D&R, Kitapyurdu, İdefix gibi sitelerden ulaşabilirsiniz.

twitter.com/emredorman

facebook.com/emredorman

İletişim için aşağıdaki elektronik posta adresini kullanabilirsiniz:

emredorman@yahoo.com

Ücretsiz Kitaplar İle İlgili Bir Duyuru

Merhaba Değerli Kardeşim

Çalışmalarımı Remzi Kitabevi ve D&R gibi kitap mağazalarından satın almanız mümkün olduğu gibi aynı zamanda sitenin ana sayfasında yer alan linkleri tıklayarak internet üzerinden de satın almanız mümkündür.

Yine özellikle kitabı satın almadan önce incelemek isteyen veya maddi gücü yeterli olmadığı için okumak istemesine rağmen kitabı satın alamayan ya da satın almak istemeyen ama okumak isteyenler için de tüm çalışmalarımın PDF formatında ücretsiz olarak okunması ve dilendiği takdirde bilgisayara indirilmesi mümkündür.

Kitaplarımı ücretsiz olarak bilgisayarına indiren kardeşlerimden gelen bazı maillerde helallik istemeleri, neden ve nasıl ücretsiz yayımladığım ile ilgili sorular sormaları sebebiyle açıklama ihtiyacı duyduğum bir konu var.

Ben kişisel bir tercih olarak kitaplarımdan telif ücreti almadığım gibi satışından da herhangi bir para kazanmıyorum. Satın alacağınız kitaplardan elde edilecek gelir, yayınevi tarafından mevcut ve yeni kitaplarımın basım maliyetleri için kullanılacaktır. Yayınevinden maddi bir talebim olmadığı için de çalışmalarımı dilediğim gibi yayımlama ve fiyatını düşük tutma hakkına sahibim.

Çalışmalarımı ücretsiz olarak okumaktan ve bilgisayarınıza indirmekten kaynaklanacak tüm haklarım siz değerli kardeşlerime helaldir. Tüm çalışmalar Allah rızası için hayırlı bir işe vesile olabilme ümidi ile hazırlanmaktadır. Dualarınız ile manevi destekleriniz benim için en büyük kazanç olacaktır.

Selam ve Dua ile…